RUT-Avdrag

Det SÄKRA valet

Rutavdrag vid flytthjälp

Att anlita en flyttfirma är avdragsgillt, men kom ihåg att det bara är arbetskostnaden som kan ge skattereduktion. Därför får du inte göra rutavdrag för alla flyttjänster. Exempelvis ges du inte avdrag för att hyra flyttbil, flyttkartonger eller magasinering. Däremot är arbetstiden för transporten till magasinering avdragsgill. 

Så vad kan egentligen göras avdrag på vid en flytt? Följande flyttjänster ger dig rätt till rutavdrag: 

  • Flytta ditt bohag mellan dina bostäder eller magasin, eller i samband med homestyling. 
  • Packhjälp – både upp- och nedpackning. 
  • Montering och nedmontering av möbler som behöver plockas isär, samt ned- och uppsättning av tavlor, armaturer och gardiner. 

Så fungerar rutavdrag

Sedan den 1 augusti 2016 räknas flyttjänster som rutarbete och kan därför ge rätt till skattereduktion. Januari 2021 höjdes maxbeloppet för rutavdraget från 50 000 kr till 75 000 kr per person och skatteår.

Dessutom breddade rutavdraget med fyra nya tjänster, däribland transport av bohag mellan bostad och magasinering, även om transporten inte sker i samband med en flytt.

Du behöver inte ansöka om att få rutavdrag, utan den som utför arbetet ska dra av en del av arbetskostnaden direkt på fakturan om arbetet ger rätt till avdrag. Om du redan har gjort rut- eller rotavdrag under året bör du informera arbetsutföraren om detta, så att de kan göra rätt avdrag på fakturan.

Du får göra avdrag på maximalt 50 % av arbetskostnaden, upp till maximalt 75 000 kr per person och år. För rotavdrag är maxbeloppet 50 000 kr. Rut- och rotavdrag räknas ihop, vilket innebär att du som exempelvis har gjort rotavdrag för 50 000 kr bara kan göra rutavdrag för 25 000 kr samma år.

Men hur stort avdrag du kan få beror även på din inkomst och hur många andra avdrag du gör. Om du exempelvis nyligen har installerat solceller kanske du har gjort avdrag för installation av grön teknik. Då kan du inte göra lika stort avdrag för rot- och rutarbeten.

Villkor för rutavdrag

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Arbetet måste ge rätt till rutavdrag.
  • Du måste ha kvar rutavdrag att utnyttja.
  • Företaget du anlitar måste ha F-skatt. Här kan du kolla upp om ett företag har F-skatt.
  • Du måste använda din bostad som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.
  • Du måste vara bosatt och betala skatt i Sverige eller vara bosatt utomlands och vara begränsat skattskyldig.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt.

 

Hur stort rutavdrag du kan få och har utnyttjat kan du räkna ut hos Skatteverket.

Vill du bli uppringd?

Vi svarar gärna på dina frågor. Fyll i ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp dig.

Våra referenser

Det är många som har valt att anlita oss på 360Move.